04 Ocak 2008

blade runner (final cut)

bu aralar epey güzel filmler art arda çıkıyor piyasaya. blade runner, "final cut" başlığı altında, iki ayrı versiyonla piyasaya çıktı. çift diskli versiyon ve beş diskli kutu set olarak... kutu seti almak isterdim ama ilk disk haricinde hiç bir türkçe destek olmaması yüzünden vaz geçtim.
blade runner, bir philip k. dick uyarlaması. "do androids dream of electric sheep" isimli kitaptan... film ve kitapla ilgili güzel bir inceleme de burada: yedincigemi.com
"ben kimim, var oluş referanslarım neler?" gibi sorular, eğer ki bir mandaya daha yakın durmuyorsa (elbette bir manda'nın bu tür sorulara ve bu soruların olası cevaplarına hiç ihtiyacı yoktur, hepsi insan bok yemeleri işte), her insanın dönem dönem kendine sorduğu sorulardandır. bu soruların cevaplanmasına yardımcı olmak ya da "ruhu" yatıştırmak için, felsefe, psikoloji, sanat, din (veya her türlü inanç) devreye girer. bu bin yıllık dertlerin mutfak robotlarında değil de "yapay zeka sahibi" androidlerde ortaya çıkması tabii ki anlamlı; insana yakın olacaksa insanın dertlerine de yaklaşacak demektir. ama canım robo kardeşim, sen "akım geçer-akım geçmez" (0-1 neyse) standartlarında kalsaydın ya? eh tabii, iradeye ve soyut işlem yapabilme yeteneğine sahip bir model olarak üretilmek de senin suçun değildi?
her neyse, insani robotların dertleri bitmez. ghost in the shell ve akabinde matrix filmlerinin, bariz göndermeler yaparak saygı duruşunda bulundukları blade runner da konuya tam bir açıklık getiremiyor. (aslında a.i. filmini ve tüm zamanların ve mekanların ötesinde, her akıl sahibi varlıktan çok daha şiddetli varoluş problemleri çeken paranoid android marvin'i de anmak lazım)
dvd gayet başarılı, ekstra özellikler doyurucu ama türkçe destek yok.

2 yorum: